Blog

Latest Industry News

Statul te execută silit daca nu platesti amenda de circulatie

Statul te execută silit daca nu platesti amenda de circulatie

amenda de circulatieStatul te execută silit daca nu platesti amenda de circulatie.
Daca ai primit o amenda de circulatie, plateste-o dacă nu vrei să risti sa fii executat silit!
Traseul amenzii de circulatie – de la agentul de politie care o intocmeste, primăriile care-ti incaseaza banii.
Platesti in 48 de ore doar jumatate din amenda
Din momentul in care politistul a incheiat un proces-verbal de constatare a unei contraventii la regimul de circulatie pe drumurile publice si in care esti obligat sa platesti o amenda, ai la dispozitie 48 de ore pentru a achita jumatate din cuantumul acesteia. La expirarea acestui termen, plata amenzii se va face integral. Atenţie! Nu pierde dovada platii unei amenzi, integral sau pe jumatate, pastreaz-o asupra ta atunci cand vei plăti taxele si impozitele anuale, ori vei solicita diverse operatiuni la directia de taxe si impozite (instrainarea unei masini sau a unui imobil). Sunt situatii in care sistemul informatic nu prinde si dovada platii amenzii, ci doar existenta ei si este posibil sa nu poti să iti rezolvi astfel problema pentru care te-ai dus.
Organele de politie, in termen de maximum 90 de zile de la emitere, trebuie sa transmita procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiei directiilor fiscale locale. Din momentul primirii, mai departe, primăriile, prin direcţia de taxe şi impozite, au obligaţia de a-ţi trimite o somaţie. Atenţie! Codul de Procedură Fiscală nu precizează un termen clar pentru trimiterea somaţiei, din momentul în care primăria a primit procesul-verbal de la autoritatea emitentă (organul de poliţie în situţia în care vorbim despre amenzile de circulaţie). De aceea nu poate fi considerată „pierdută” sau „uitată” amenda ta.

Nu achiţi în 15 zile? Eşti executat silit!
In maximum 15 zile de la primirea acestei somatii, trebuie sa te prezinti la ghiseul directiei de plata si sa-ti achiti amenda. Atentie! Legislatia nu prevede transmiterea somatiei cu confirmare de primire, de aceea nu poti invoca negasirea hartiei la cutia postala.  Daca după cele 15 zile amenda nu a fost platita, primariile pot trece la executarea silita. De regula, daca vorbim despre sume foarte mari de bani, se trece la punerea unui sechestru pe autoturisme sau chiar imobile. Daca este vorba despre amenzi neplatite, iar cuantumul acestora nu este foarte mare, de obicei se recurge la proprire pe conturi bancare sau pe salarii.

Cine nu poate fi executat silit?
Directiile de taxe si impozite locale au posibilitatea de a obţine conturile bancare ale debitorilor, adresa si locul de muncă. Bancile au obligatia de transmitere a situatiei conturilor persoanelor fizice sau juridice către Banca Nationala a Romaniei, care, mai departe, poate transmite lista la Ministerul Finantelor Publice. Acesta pune la dispozitia directiilor locale de colectare la bugetele locale toate datele. Daca nu ai cont bancar, directiile locale apelează la Inspectoratul Teritorial de Munca pentru a obtine relatii despre locul tau de muncă, dupa care se instituie proprire pe veniturile salariale. Atentie! Proprirea pe salariu nu poate fi mai mare de 30% din veniturile tale înregistrate, iar sechestrul nu se poate pune pe bunurile necesare vietii si muncii. In concluzie, numai fara conturi bancare, fara serviciu cu contract de muncă legal inregistrat si fara proprietati pe numele tau poti evita executarea silita.

Sus