Blog

Latest Industry News

Din 2013, cine vrea să se plimbe cu mopedul trebuie să deţină obligatoriu permis

Din 2013, cine vrea să se plimbe cu mopedul trebuie să deţină obligatoriu permis

mopedePlenul Senatului a aprobat, in sedinta de luni, proiectul de lege al Guvernului privind modificarea Codului rutier, care prevede introducerea permisului de conducere pentru mopede.
Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice a fost aprobat cu 84 de voturi „pentru”, 2 „impotriva” si 3 abtineri.
Introducerea mopedelor si triciclurilor in categoria autovehiculelor va avea ca urmare si faptul ca pentru situatia conducerii fara permis se vor institui sanctiuni penale.
Proiectul de act nomativ are la baza necesitatea transpunerii unor prevederi ale Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European, acestea urmand sa se aplice din data de 19 ianuarie 2013 si fiind impuse de necesitatea reducerii numarului si consecintelor accidentelor de circulatie, in care sunt implicati conducatorii de mopede, tricicluri si motociclete.
Potrivit expunerii de motive la proiectul de lege, in ultimii doi ani, numai conducatorii de mopede au produs 5.201 evenimente rutiere, in urma carora si-au pierdut viata 242 de persoane si alte 5.733 au suferit vatamari corporale. Situatia este favorizata de legislatia rutiera actuala, care permite conducerea mopedelor fara permis de conducere obtinut in urma sustinerii unui examen.
Instituirea obligativitatii sustinerii examentului pentru obtinerea permisului de conducere, precum si ridicarea limitelor minime de varsta vor determina insusirea cunostintelor teoretice si formarea abilitatilor practice necesare pentru obtinerea acestui permis de conducere, potrivi sursei citate.

Proiectul vizeaza, incepand cu data de 19 ianuarie 2013, reglementarea varstei minime pentru obtinerea permisului de conducere astfel:

– pentru categoriile A2, B, BE, C1 si C1E, 18 ani impliniti;
– pentru categoriile AM, A1 si B1 – 16 ani;
– 20 de ani si o experienta de cel putin doi ani de conducere a motocicletelor din categoria A2 sau cel putin 24 de ani pentru motocicletele din categoria A.

In plus, pentru categoriile C, CE, D1 si D1E, precum si pentru triciclurile cu motor cu putere de peste 15kW, varsta minima pentru obtinerea permisului este de 21 ani, in timp ce, pentru categoriile D si DE, este de 24 de ani.

In prezent, pentru obtinerea permisului de conducere se prevede varsta minima de 18 ani pentru toate categoriile si subcategoriile de vehicule, cu exceptia subcategoriilor A1 si B1, pentru care se poate obtine permisul de conducere dupa implinirea varstei de 16 ani, precum si a conducatorilor de autovehicule care efectueaza transport public de persoane, conduc autovehicule cu masa maxima mai mare de 7,5 tone ori care transporta substante periculoase, care trebuie sa aiba varsta minima de 21 de ani impliniti, se mai arata in expunerea de motive.

Proiectul de lege are un caracter organic, iar Senatul este prima Camera sesizata in acest caz, forul decizional fiind Camera Deputatilor.

Sus