Blog

Latest Industry News

Modificari importante la examenul pentru permisul de conducere

Modificari importante la examenul pentru permisul de conducere

exemen autoModificari importante la examenul pentru permisul de conducere

Modificarile sunt cuprinse in Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 82/2013 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului administratiei și internelor nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 340, din 11 iunie 2013.
Potrivit Ordinului, examinarea se va efectua după îndeplinirea, de către candidat, a formalităților necesare, la sediul serviciului public comunitar competent, formalități constând în: verificarea dosarului de examen, preluarea imaginii faciale și înregistrarea în aplicația informatică de examinare.
Candidații aflați la prima examinare se vor prezenta în vederea verificării dosarului de examen, preluării imaginii faciale, precum și susținerii probei teoretice, în cel mult 3 zile lucrătoare de la data transmiterii solicitării de către școala de șoferi.
În cazul în care nu se prezintă în termen, solicitarea își va pierde valabilitatea. Candidații care vor fi declarați admiși la proba teoretică se programează pentru susținerea probei practice, în limita locurilor disponibile și în ordinea solicitării.
Candidatii la obtinerea permisului de conducere vor sustine proba teoretica in aceeasi zi in care sunt inregistrati in aplicatia informatica de examinare, adica in ziua in care se inscriu, se arata intr-un ordin publicat recent in Monitorul Oficial. In plus, conform noilor reglementari, inregistrarile in aplicatia informatica de examinare se pot realiza inclusiv de catre scolile de conducatori auto, nu doar de catre candidati.
Modificarile sunt cuprinse in Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 82/2013 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului administratiei si internelor nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 340, din 11 iunie 2013, adica la putin peste 3 luni de la lansarea in dezbatere publica de catre Ministerul Afacerilor Interne, pe pagina proprie de internet.
Actul normativ publicat marti nu include, insa, toate modificarile propuse de MAI in luna martie. Astfel, o schimbare majora se referea la modalitatea de sustinere a examenului pentru obtinerea permisului de conducere. Concret, institutia propunea atunci ca proba de traseu sa poata fi sustinuta de cate ori va fi nevoie pe parcursul unui an fara a mai repeta, in prealabil, proba teoretica. „Calificativul <> la proba teoretica permite, pentru o perioada de un an de la data absolvirii cursurilor de pregatire teoretica si practica, accesul la sustinerea probei practice”, se arata in varianta lansata in consultare publica de MAI.
De asemenea, MAI propunea ca, in cazul in care candidatul este respins la proba de traseu, el poate relua proba dupa cel putin 15 zile de la data obtinerii calificativului cu doua conditii: sa prezinte dovada efectuarii a 6 ore de pregatire practica si sa nu depaseasca termenul de un an de la data absolvirii cursurilor de pregatire teoretica si practica.

Aceste prevederi nu au fost incluse in varianta finala, publicata in 11 iunie in Monitor. Mai precis, referitor la modalitatea de desfasurare a examinarii, documentul citat precizeaza urmatoarele:

„Art. 31. – (1) Examinarea se desfasoara prin sustinerea, succesiv, a probei teoretice si a probei practice, in zile diferite

(2) Probele teoretice pentru mai multe categorii pot fi sustinute in aceeasi zi, exceptand situatia in care obtinerea unei categorii este conditionata de detinerea prealabila a unei alte categorii”

Totusi, comparativ cu vechile reglementari, Ordinul MAI nr. 82/2013 aduce cateva modificari in domeniu. Astfel, examinarea se va efectua dupa indeplinirea, de catre candidat, a formalitatilor necesare, la sediul serviciului public comunitar competent, formalitati constand in: verificarea dosarului de examen, preluarea imaginii faciale si inregistrarea in aplicatia informatica de examinare.

O noutate introdusa prin actul normativ este faptul ca, de-acum, examinarea candidatilor se va realiza in aceeasi zi in care acestia se inscriu pentru sustinerea examinarii. „Candidatii vor sustine proba teoretica in aceeasi zi in care sunt inregistrati in aplicatia informatica de examinare. In caz contrar, inregistrarea isi pierde valabilitatea”, se precizeaza in actul normativ.

In plus, conform documentului citat, solicitarea si datele necesare inregistrarii in aplicatia informatica de examinare se pot transmite si de catre scolile de conducatori auto in care acestia au urmat cursurile de pregatire teoretica si practica, prin utilizarea unei aplicatii informatice puse la dispozitie gratuit de catre DRPCIV.

In aceasta situatie, candidatii aflati la prima examinare se vor prezinta in vederea verificarii dosarului de examen, preluarii imaginii faciale, precum si sustinerii probei teoretice, in cel mult 3 zile lucratoare de la data transmiterii solicitarii de catre scoala de conducatori auto. In caz de neprezentare, solicitarea isi pierde valabilitatea.

Ca si pana acum, candidatii declarati «admis» la proba teoretica se programeaza pentru sustinerea probei practice, in limita locurilor disponibile si in ordinea solicitarii
Cum se va obtine permisul pentru mopede?

Potrivit noilor reglementari rutiere, aplicabile de la 19 ianuarie 2013, mopedele sunt considerate autovehicule, ceea ce inseamna ca pentru a le conduce este nevoie de permis de conducere. Motiv pentru care in Codul Rutier s-a introdus categoria de permis AM, care poate fi obtinut numai de persoane cu varsta minima de 16 ani impliniti.

Actul normativ publicat recent intregeste, practic, procedura de examinare in vederea obtinerii permisului de conducere din categoria AM (mopede), ca urmare a includerii acestora in categoria autovehiculelor, respectiv procedura de examinare in traseu a conducatorilor de vehicule din categoria A, A1, si A2.

In acest sens, Articolul 10 al Ordinului MAI nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere se va completa cu noua categorie AM, dupa cum urmeaza: „a) pentru categoriile AM, A1, A2 si A, testul cuprinde 20 intrebari, timpul de solutionare fiind de 20 minute. Se declara „admis” candidatul care raspunde corect la cel putin 17 intrebari”.

In plus, potrivit prevederilor cuprinse de actul normativ, testul va cuprinde si notiuni specifice categoriilor pentru care se sustine examinarea, astfel ca pentru categoriile AM se va tine cont si de urmatoarele:

– folosirea echipamentelor de protectie, cum ar fi: manusile, cizmele, imbracamintea si casca;
– vizibilitatea motociclistilor pentru ceilalti participanti la trafic;
– riscurile legate de diferitele conditii de circulatie, acordandu-se atentie si portiunilor alunecoase de sosea, gurilor de canal, marcajelor rutiere aplicate pe carosabil, sinelor de tramvai etc;
– elementele mecanice legate de siguranta conducerii auto, acordandu-se atentie si comutatorului pentru intreruperea curentului in cazuri de urgenta, curelei de transmisie si nivelului de ulei;

In ceea ce priveste sustinerea probei practice, noile reglementari stabilesc ca aceasta se va realiza astfel:

– numai in poligon, pentru autovehiculele din categoria AM;
– in poligon si traseu, pentru autovehiculele din categoriile A1, A2 si A;
– numai in traseu, pentru autovehiculele din categoriile B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb si Tv.

Proba practica pentru categoria AM consta numai in verificarea aptitudinilor in poligoane special amenajate, sfarsitul probei consemnandu-se la momentul ajungerii in punctul <>. „Proba practica de conducere a moped-ului in poligon este promovata de candidatii care parcurg traseul in cel mult 2 minute si nu au cumulat mai mult de 15 puncte de penalizare”, se arata in ordin.

Atentie! Conform Ordinului MAI nr. 82/2013, pana la data de 19 ianuarie 2014, candidatii la obtinerea unui permis de conducere din categoria AM, care fac dovada absolvirii anterior datei de 19 ianuarie 2013 a cursului de legislatie rutiera specific conducerii mopedelor pe drumurile publice in cadrul unei scoli de conducatori auto, se pot programa la examen fara sa mai faca dovada absolvirii unei scoli de soferi, adica doar in baza urmatoarelor documente:

– cererea-tip, semnata de candidat
– certificatul de cazier judiciar in termenul de valabilitate
– copia actului de identitate valabil
– dovada de plata a taxelor si tarifelor aferente obtinerii permisului de conducere

In plus fata de documentele de mai sus, candidatul va prezenta si documentul care atesta ca este apt din punct de vedere medical pentru conducerea autovehiculelor din grupa I, eliberat de o unitate de asistenta medicala autorizata, si documentul care atesta ca este apt din punct de vedere psihologic pentru a conduce autovehicule pe drumurile publice, eliberat de un laborator de specialitate autorizat.

–––––––––––––––––––––––––––––––

Modificarile mentionate au intrat deja in vigoare la data publicarii, adica in 11 iunie 2013.

Sus