Noutati privind legislatia pentru Microcar, din Ianuarie 2011

microcarMicrocar sunt vehicule incadrate de RAR in categoriile L6e (motocvadriciclu usor) si L7e (motocvadriciclu greu).

In 1992, Uniunea Europeana a publicat Directiva 92/61/EEC in care incadreaza cvadriciclurile usor si greu (L6e si L7e) in categoria mopedelor. Directiva 2002/24/EC introduce distinctia intre motocvadriciclul usor si cel greu in sensul ca numai primul este considerat moped, pentru cel de-al doilea fiind necesar permis de conducere subcategoria B1.

In prezent Comisia Europeana doreste revizuirea Directivei 2002/24EC pentru simplificarea legislatiei si imbunatatirea sigurantei rutiere si pentru stabilirea unui nou set de standarde in privinta emisiilor de noxe.

Directiva 2006/126 stabileste un cadru comun pentru conducerea mopedului si a motocvadriciclului usor (L6e) dorind introducerea unui „permis” pentru acestea si stabilind varsta minima de 16 ani pentru conducerea acestora.

Perioada pana la care statele membre trebuie sa implementeze aceasta Directiva este 19 Ianuarie 2011. Prin urmare, pana la acea data inclusiv Romania va trebui sa isi clarifice si sa legifereze cadrul in care se va circula cu mopedele si motocvadriciclurile usoare in sensul introducerii de elemente suplimentare de testare a celor care doresc sa conduca asemenea vehicule. De retinut ca aplicarea noilor reguli NU se face retroactiv, in sensul ca cei care detin dovada actuala (de absolvire a unui curs de legislatie rutiera) NU mai trebuie sa sustina noile teste. Acesta este spiritul Directivei si va trebui mentinut inclusiv in legislatia Romaneasca.

Sus