Blog

Latest Industry News

Sala pentru examenul auto ar putea fi valabila un an

Sala pentru examenul auto ar putea fi valabila un an

Instructorii auto au cerut in repetate randuri ca proba teoretica din cadrul examenului auto sau sala, cum mai este denumita, sa fie valabila un an de zile, la fel ca si valabilitatea scolii de soferi pe care candidatii au urmat-o. Acestia spun ca oficilii de la Ministerul Transporturilor le-au promis ca in luna februarie va aparea actul normativ care sa reglementeze acest lucru.

O propunere similara a mai fost in 2010. Atunci, un grup de senatori a initiat un proiect de lege care ar fi venit in sprijinul cursantilor. Parlamentarii au motivat la vremea respectiva ca se incalca un drept obtinut, daca trimiti cursantul sa reia un test de care a trecut deja. In final, legea nu a mai aparut, iar atunci politistii au fost singurii care s-au opus. Au spus ca mai bine sa stie legea la perfectie decat sa ajunga sa produca accidente in trafic. Si a ramas ca de fiecare data cand cursantul pica la traseu sa revina in fata calculatorului pentru a demonstra ca stie bine teoria si ca-si poate incerca din nou norocul in trafic.

„Avem promisiunea ca se va face, in perioada imediat urmatoare, aceasta modificare pentru care ne luptam de ani de zile. Sala cursantului sa fie valabila un an. Acum, la fiecare examen de traseu se reia sala. A fost o perioada cand se dadea de doua ori proba la care ai picat. Era bine si atunci, dar acum prea se exagereaza.” Petrica Bordeianu, presedintele Federatiei Nationale a Formatorilor Auto din Romania

In strainatate inveti sa conduci cu mama!

In alte tari din Uniunea Europeana cei care vor sa devina conducatori auto se initiaza in sofat cu mama, tata sau cu alt membru din familie. Dupa ce considera ca a invatat tot ce are de invatat si ca stapaneste bine volanul merge la un instructor auto care il evalueaza si ii da OK-ul pentru a merge la examen sau il trimite sa mai invete. „Nu este de joaca cu aceasta evaluare. Instructorul, daca nu apreciaza corect cunostintele elevului risca sa fie penalizat si dupa doua cazuri in care elevul pica isi pierde dreptul de a mai profesa. Acelasi lucru se poate face si la noi”, a mai spus Petrica Bodeianu, care este si instructor auto in Bacau.

„Chiar si noi am propus ca rezultatul probei teoretice sa fie valabil macar cat scoala. Aceasta pentru ca exista multa presiune pe candidati. Le este frica de acest examen si se gandesc ca daca pica proba practica trebuie sa revina la sala. Asteptam sa vedem daca se va implementa aceasta masura.” cms. sef Constantin Mihaiescu, seful Serviciului Permise Bacau

In primele noua luni ale anului 2012, 6.842 de bacauani au reusit sa obtina permisul de conducere, chiar daca s-au inscris la examen peste 19 mii de persoane. 326 de mii de bacauani au un permis de conducere valabil.

Sus