Blog

Latest Industry News

Taxa auto de prima vanzare va fi amanata cu un an

Taxa auto de prima vanzare va fi amanata cu un an

taxa auto prima vanzareMinistrul Mediului, Laszlo BORBELY, a propus suspendarea pana anul viitor a taxei auto de prima vanzare pentru masinile inmatriculate inainte de ianuarie 2007, interval in care sa fie achitata doar taxa de poluare, redusa cu 25%. Propunerea a fost avansata in sedinta de luni a coalitiei si ar urma sa fie introdusa prin ordonanta de urgenta.
In motivarea deciziei, Ministrul Mediului a invocat ca, desi noua taxa a fost anuntata cu mai multe luni in urma, proprietarii de masini vechi nu au inteles complet sistemul si nu au avut timp suficient sa isi vanda autovehiculele. De asemenea, s-a constatat ca taxa pe care trebuie sa o achite cumparatorul in anumite cazuri depaseste chiar valoarea autovehiculului.
El a mai subliniat ca proprietarii de masini mai vechi de 5 ani au fost indemnati sa vanda autovehiculele inainte de impunerea taxei la prima vanzare, dar ca informatia nu a ajuns intotdeauna la cetateni.
Taxa de prima vanzare pentru masinile vechi a fost introdusa la cerinta Comisiei Europene. Astfel, incepand cu acest an, pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare trebuie achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor. De asemenea, actul normativ
prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, proprietarii de masini avand posiblitatea de a recupera diferenta de valoare in cazul in care, conform noilor reglementari, taxa actuala este mai mica decat cea platita de ei la momentul inmatricularii.

Sus