Circuitul lichidelor

Instalatia de alimentare cu combustibil - la motoarele cu aprindere prin scanteie (MAS) se folosesc doua sisteme:

cu injectie - carburantul este aspirat din rezervor de catre pompa de combustibil din rezervor printr-un filtru si este introdus in cilindrii sub presiune folosind pompa de injectie si injectoare.
 Injectorul introduce si pulverizeaza combustibil in camera de ardere a cilindrului. Amestecul benzina+aer se face in cilindrii.

cu carburator - pompa trimite combustibilul in carburator. Carburatorul are rolul de a "doza" cat aer si cat combustibil intra in galeria de admisie unde se face amestecul benzina+aer.

Instalatia de ungere - pentru a reduce frecarea dintre piston si cilindru datorita fortelor laterale care apar in timpul functionarii, pistonul trebuie lubrifiat. Prin formarea unei pelicule continue de lubrifiant intre piesele aflate in miscare se micsoreaza frecarea si implicit uzura pieselor. De asemnea prin intermediul uleiului se elimina partial caldura rezultata in urma frecarii.
Uleiul este absorbit din baia de ulei a motorului de pompa de ulei actionata de motor si trimis sub presiune in toate locurie in care apare frecarea.
Caracteristici ale uleiului: vascozitatea, variatia vascozitatii cu temperatura,punctul de congelare, spumare, volatilitate.

Sus