Plecarea din rampă

Plecarea din rampa

Plecarea din rampa se poate efectua in doua modalitati:

- cu ajutorul franei de mana

- cu "ambreiaj patinat".

La fel ca la orice pornire de pe loc si la plecarea in rampa maneta schimbatorului de viteze trebuie sa fie cuplata in treapta 1.

Plecarea din rampa cu frana de mana 
O modalitate mai usoara pentru a porni in rampa este aceea ca in momentul opririi sa actionam frana de ajutor (frana de mana).
Dupa cuplarea franei de ajutor introducem schimbatorul de viteze in treapta 1 acceleram usor si ridicam fin piciorul stang de pe ambreiaj pana la punctul de cuplare (locul in care simtim ca discul de ambreiaj incepe sa frece placa de presiune). In momentul in care simtim un usor tremur la autovehicul se poate decupla frana de mana deoarece autovehiculul nu mai poate sa mearga in spate, acceleram usor si continuam sa ridicam foarte fin piciorul de pe ambreiaj.

Pornirea din rampa cu "ambreiaj patinat"
 Cea mai uzuala modalitate de plecare in rampa se face cu ajutorul ambreiajului patinat.
Dupa oprirea autovehiculului in rampa, pedalele de ambreiaj si frana se tin apasate si se introduce schimbatorul de viteze in treapta 1.
Pentru a porni fara ca autovehiculul sa mearga innapoi trebuie sa tinem apasata pedala de frana si sa ridicam fin pedala de ambreiaj pana simtim ca autoturismul tremura usor (punctul de cuplare ambreiaj-placa de presiune), in momentul cand simtim acest tremur, riducam piciorul drept de pe frana si apasam cu el usor pedala de acceleratie, ridicand in acest timp si piciorul de pe ambreiaj 1-2 milimetri pentru a ajuta autovehiculul sa plece de pe loc.

Sus