Răcire motor
Instalatia de racire
La temperaturi foarte mari uleiul folosit la ungere se arde si aici apare rolul sistemului de racire care preia o parte din caldura dezvoltata prin arderea combustibilului.
Lichidul de racire trebuie sa mentina temperatura motorului intre anumite limite independent de temperatura mediului ambiant. Racirea insuficienta duce la supraincalzirea motorului si arderea unor piese. Pe de alta parte, temperaturile joase de afara pot dauna functionarii motorului in parametrii normali.
Ca lichid de racire se poate folosi apa dar apar dezavantaje ca: inghetul pe timp de iarna (poate apare fisurarea cilindrilor), depunerea de saruri minerale pe peretii sistemului de racire (nu se mai transmite caldura). Pentru a evita aceste lucruri se utilizeaza antigelul - un amestec de apa distilata cu alcool si glicerina.
Circuitul de racire este format din: pompa de apa, care recircula lichidul din instalatie, radiatorul de racire cu ventilator, vasul de expansiune, care permite dilatarea lichidului.
Prin radiator lichidul de racire cedeaza in mediul ambiant o parte din caldura preluata de la motor.
Pompa de lichid care realizaeaza circulatia lichidului este actionata cu cureaua de distributie de arborele cu came.
Ventilatorul asigura circulatia aerului prin radiator porneste in functie de temperatura lichidului de racire.
Termostatul are rolul de inchide sau de a deschide circuitul de racire. Cand motorul este rece, acesta inchide trecerea lichidului spre radiator.
Vasul de expansiune preia volumul de lichid rezultat din dilatarea lichidului de racire. Este legat de radiator printr-un furtun.