Blog

Latest Industry News

Noul Cod Rutier 2012 – principalele modificări

Noul Cod Rutier 2012 - principalele modificări

noul cod rutier 2012Din 2012, şoferii agresivi ar trebui să se gândească de două ori înainte să facă depăşiri periculoase sau să-i şicaneze pe ceilalţi în trafic. Noul Cod Rutier, aflat în dezbateri la Camera Deputaţilor, aduce sancţiuni mai aspre.
Ce schimbări vor aduce noul Cod Rutier în 2012
Prima propunere vizează situaţia în care maşina este vândută altei persoane. În acest caz, fostul proprietar este obligat să notifice în scris înstrăinarea vehiculului în termen de trei zile. Altfel, riscă de la 9 la 20 de puncte, adică până la 1.400 de lei amendă.
O veste proastă şi pentru şoferii care urcă băuţi la volan. Alcoolemia permisă în sânge scade de la 0,80%, la 0,50%. Asta înseamnă că valoarea alcoolemiei la etilotest va scădea de la 0,40 la 0,25 g/l în aerul expirat.
O altă modificare ce poate provoca unele controverse este aceea care permite poliţistului să-l trimită pe şofer să-şi facă o analiză medicală şi chiar psihologică. Asta în cazul în care şoferul a fost prins beat la volan, dacă a depăşit viteza maximă legală cu mai mult de 60 de kilometri pe oră sau dacă a fost sancţionat de două ori în doi ani pentru conducere agresivă.
Codul Rutier 2012 introduce noţiunea de „comportament agresiv” la volan. Deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta pentru depăşirea maşinilor, întoarcerea prin folosirea frânei de mână, pornirea de pe loc prin demararea excesivă sau apropierea prea mare de maşina vecină în trafic, frânarea bruscă sau claxonatul abuziv, toate vor fi încadrate la „comportament agresiv” şi pot duce la suspendarea permisului până la 60 de zile.
În fine, altă modificare controversată este cea care prevede că dacă împrumuţi maşina unui şofer obosit poţi răspunde penal.
Şoferii vor fi informaţi din timp cu privire la modificările Codului Rutier. „În decurs de 30 de zile de la adoptare, regulamentul trebuie actualizat. Va exista o campanie intensă de informare a şoferilor cu privire la modificările aduse de noul Cod Rutier. Campania se va derula pe măsură ce modificările vor fi adoptate”, a declarat Lucian Diniţă, şefului Direcţiei Rutiere a Poliţiei Române, pentru „România Liberă”.
Conform purtătorului de cuvânt al Poliţiei Române, Cristian Ciocan, „Uniunea Europeană doreşte scăderea cu 50% a numărului de accidente rutiere mortale până în anul 2020, faţă de anul 2010. Modificarea Codului Rutier este un răspuns al autorităţilor române la directivele şi recomandările Uniunii Europene”.
Proiectul de modificare al Codului Rutier va fi aprobat după 1 aprilie, cel târziu în luna mai a anului 2012.

Sus