Tag: noul cod rutier

Posts related to noul cod rutier

Se modifica Codul Rutier: Confiscarea masinii si amenzi usturatoare

Se modifica Codul Rutier: Confiscarea masinii si amenzi usturatoare

modificare cod rutierCodul Rutier va fi supus unor modificari. Printre propuneri figureaza confiscarea masinii pentru viteza excesiva, eliminarea punctelor de penalizare si majorarea amenzilor.
Astfel, se va renunta la sistemul de penalizarea a soferilor prin puncte, care s-a dovedit a fi ineficient. In plus, aceasta metoda a fost eliminata si din legislatia celorlalte state europene.
De cealalta parte, amenzile vor deveni usturatoare pentru soferii care vor incalca legea, putand ajunge pana la 8.000 de lei, adica circa 2.000 de euro. Totusi, acestea vor ramane cele mai mici din Europa, cum sunt si salariile.
O alta propunere obliga proprietarul masinii sa plateasca amenda, chiar daca la volan s-a aflat o alta persoana.
Cele mai mari proteste au fost provocate de ideea confiscarii masinii, in cazul in care viteza legala a fost depasita in mod excesiv. [...]

Noul Cod Rutier 2012 – principalele modificări

Noul Cod Rutier 2012 - principalele modificări

noul cod rutier 2012Din 2012, şoferii agresivi ar trebui să se gândească de două ori înainte să facă depăşiri periculoase sau să-i şicaneze pe ceilalţi în trafic. Noul Cod Rutier, aflat în dezbateri la Camera Deputaţilor, aduce sancţiuni mai aspre.
Ce schimbări vor aduce noul Cod Rutier în 2012
Prima propunere vizează situaţia în care maşina este vândută altei persoane. În acest caz, fostul proprietar este obligat să notifice în scris înstrăinarea vehiculului în termen de trei zile. Altfel, riscă de la 9 la 20 de puncte, adică până la 1.400 de lei amendă.
O veste proastă şi pentru şoferii care urcă băuţi la volan. Alcoolemia permisă în sânge scade de la 0,80%, la 0,50%. Asta înseamnă că valoarea alcoolemiei la etilotest va scădea de la 0,40 la 0,25 g/l în aerul expirat.
O [...]

Noul Cod Rutier adaptat normelor europene

Noul Cod Rutier adaptat normelor europene

norme europeneGuvernul si Politia Rutiera vor sa schimbe Codul Rutier, pentru a-l alinia normelor europene si a spori siguranta in trafic. Vitezomanii sunt principalii vizati, daca vor fi interzise dispozitivele de detectare a aparatelor radar. Dar proiectul intitulat Strategia Nationala pentru Siguranta Rutiera 2011-2020 mai prevede si numeroase alte modificari, precum cresterea taxelor pentru cei care detin mai multe autovehicule, introducerea invatamantului minim obligatoriu de 10 clase pentru obtinerea permisului de conducere si eliminarea prescrierii proceselor verbale contraventionale.

Mai mult, in cazul celor care apasa acceleratia, noua propunere de lege prevede majorarea graduala, in functie de cuantumul vitezei, atat a duratei de suspendare a permisului, cat si a cuantumului amenzii, pentru „cresterea gradului de intransigenta”.

Specialistii evalueaza, de asemenea, posibilitatea introducerii dreptului de a conduce anumite vehicule, in intervale orare speciale si doar pe unele drumuri publice, fara [...]

Legislatie rutiera 2013, Modificari la Noul Cod Rutier, totul la zi despre legislatia rutiera 2013

Legislatie rutiera 2013, Modificari la Noul Cod Rutier, totul la zi despre legislatia rutiera 2013

noul cod rutierLegislatie rutiera 2013, Modificari la Noul Cod Rutier, totul la zi despre legislatia rutiera 2013.
S-a publicat in Monitorul Oficial LEGEA nr. 203 din 9 noiembrie 2012, ce modifica Codul Rutier incepand cu 19 ianuarie 2013
LEGEA nr. 203 din 9 noiembrie 2012
pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice
EMITENT: PARLAMENTUL
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 760 din 12 noiembrie 2012

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

ART. I
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. La articolul 6, punctele 6 şi 21 se [...]

HG nr. 480/2013 – modificarea si completarea Regulamentului de aplicare a Codului Rutier

HG nr. 480/2013 - modificarea si completarea Regulamentului de aplicare a Codului Rutier

regulament de aplicare a codului rutierHotararea Guvernului nr. 480/2013 pentru modificarea si completarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1.391/2006 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 454, din 24 iulie 2013.

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Art. I. – Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1.391/2006, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 876 din 26 octombrie 2006, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:1. La articolul 21, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

1. „Art. 21. -(1) Autovehiculul, tramvaiul sau remorca [...]

Proba practica a examenului pentru permisul de conducere va fi filmata

Proba practica a examenului pentru permisul de conducere va fi filmata

permisul de conducereProba practica si cea teoretica din cadrul examenului pentru obtinerea permisului de conducere vor fi inregistrate video si, dupa caz, audio, potrivit unui proiect de lege pentru modificarea Codului rutier.
Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice (Codul rutier) a fost lansat marti in dezbatere publica, pentru 10 zile, pe site-ul MAI.
„Pentru asigurarea si verificarea legalitatii examenului de obtinere a permisului de conducere, modul de desfasurarea a probei teoretice si practice se inregistreaza video si, dupa caz, audio, cu sisteme tehnice de monitorizare”, se arata in proiect.
Sistemele tehnice de monitorizare a probei practice ar urma sa fie montate pe autovehiculele folosite la sustinerea examenului, mai putin in cazul motocicletelor si mopedelor.

Sus