Blog

Latest Industry News

Proba practica a examenului pentru permisul de conducere va fi filmata

Proba practica a examenului pentru permisul de conducere va fi filmata

permisul de conducereProba practica si cea teoretica din cadrul examenului pentru obtinerea permisului de conducere vor fi inregistrate video si, dupa caz, audio, potrivit unui proiect de lege pentru modificarea Codului rutier.
Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice (Codul rutier) a fost lansat marti in dezbatere publica, pentru 10 zile, pe site-ul MAI.
„Pentru asigurarea si verificarea legalitatii examenului de obtinere a permisului de conducere, modul de desfasurarea a probei teoretice si practice se inregistreaza video si, dupa caz, audio, cu sisteme tehnice de monitorizare”, se arata in proiect.
Sistemele tehnice de monitorizare a probei practice ar urma sa fie montate pe autovehiculele folosite la sustinerea examenului, mai putin in cazul motocicletelor si mopedelor.
Inregistrarile vor fi stocate de catre Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, care organizeaza examenul, pentru o perioada de cel mult un an, acesta, alaturi de Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor, fiind singurele care vor avea acces la inregistrari, potrivit proiectului.
Conditiile in care se realizeaza inregistrarile si masurile tehnice si organizatorice pentru protejarea acestora vor fi stabilite prin ordin al ministrului Afacerilor Interne.
Proiectul mai introduce o modificare a Codului rutier si in ceea ce priveste raspunderea candidatilor la examenul pentru obtinerea permisului in caz de accident. Ca si in prezent, pe parcursul activitatii de pregatire practica sau de examinare in vederea obtinerii permisului de conducere, instructorul auto atestat ori, dupa caz, examinatorul impreuna cu persoana pe care o supravegheaza sau o examineaza raspund pentru incalcarea de catre aceasta a regulilor de circulatie sau, dupa caz, pentru pagubele produse tertilor ca urmare a producerii unui accident de circulatie. In proiect se mai precizeaza insa ca, prin exceptie, cei care iau lectii sau sustin examenul pentru obtinerea permisului pentru motociclete si mopede raspund individual pentru incalcarea regulilor de circulatie si, dupa caz, pentru pagubele produse tertilor ca urmare a producerii unui accident.

Sus